Saknar du pengar till en kontantinsats? Oroa dig inte, det finns andra möjligheter. Oavsett om du behöver låna kontantinsats till hus, lägenhet, bil, båt eller husvagn så finns det en lösning för dig. Under jämförelsen har vi rett ut en frågetecken om kontantinsats-lån.
Ja, det är möjligt att låna pengar till kontantinsats. Det vanligaste tillvägagångsättet är då att ta två olika sorters lån, ofta hos två olika banker. Vissa långivare tillåter dock bara att en viss del av kontantinsatsen får lånas och du ska betala en viss del själv. Det kan vara bra att känna till att en kontantinsats ligger på 15% för bostäder medan den ligger på 20% för fordon, husvagnar och husbilar inkluderat.
Hos de traditionella och stora bankerna kan du vanligtvis inte låna till kontantinsats, de har krav på att kontantinsatsen inte får vara bunden till ett lån.
Hos följande banker kan du inte låna till kontantinsats: Handelsbanken, Nordea, Swedbank, SEB och Danske bank. Kolla i stället med andra mindre traditionella banker som kan erbjuda lån av kontantinsatsen, antingen delvis eller fullt ut.
Hos mindre traditionella banker såsom Ica banken, SBAB och KOMPLETT bank finns det en möjlighet, eller åtminstone en större möjlighet, att låna en del av eller hela kontantinsatsen. Vissa banker som erbjuder kontantinsatslån kan kräva att exempelvis enbart 10% av bostadens pris får belånas och resterande procent måste betalas med egna pengar.
Om du erbjuds låna till en viss del av kontantinsatsen innebär det att du tar ett privatlån/blancolån (utan säkerhet) och ett separat bolån, även kallat topplån och bottenlån.
Det är inte möjligt att låna till bostad utan kontantinsats…
… om det inte är så du bor i en hyresrättsförening som ska genomgå en ombildning, det vill säga en omvandling av hyresrätter till bostadsrätter. Om så är fallet, behöver du allt som oftast inte betala in en kontantinsats. Men bortsett från en ombildning går det inte att låna utan kontantinsats, det är ett krav för alla.
Hur under kan du läsa om vad du ska tänka på innan du tar lån till kontantinsats.
1. Beräkna och avgör hur mycket som du kan behöva låna
Börja med att gå igenom din ekonomi och kolla om du skulle kunna betala en del av kontantinsatsen, om inte hela.
2. Undersök olika låneförmedlares erbjudanden
Läs noga vad olika låneförmedlare erbjuder och jämför även olika alternativ.
3. Välj sedan den bästa långivaren för dig
För att kunna välja den bästa långivaren för dig behöver du undersöka fyra olika parametrar:
Här under ser du olika faktorer som kan vara bra att tänka på innan du väljer att ta ett kontantinsats-lån. Gå noga över din ekonomiska situation för att slippa oväntade betalningar.
1. Boende- och bolånekostnader Jämför dina befintliga boendekostnader med de kostnader du skulle betala för om du skulle köpa ett nytt boende (sett till avgifter, ränta, amortering, kontantinsatslån och bolån).
2. Inkomst(er) Vad har du för inkomst i dagsläget och hur kommer det se ut framöver? Tänk igenom ditt beslut extra noga om du inte har en fast anställning.
3. Sparmöjligheter Tänk på att det billigare att spara ihop till en kontantinsats än att låna den. Men allt beror på hur stor del du ska låna och hur akut din boendesituation är.